
Hiç merak ettiniz mi herkesin konuştuğu şu meşhur kodlama nedir?
Herkes konuşuyor. Peki en basit haliyle kodlama nedir? Daha da önemlisi, kodlama öğrenmek önemli bir şey midir?
İsterseniz soruyu bir de şöyle soralım:
- Bilgisayarda oynamaya doyamadığınız kaç oyun var?
- Çok merak ettiğiniz şeyleri arama motoruna yazıp hemen bulmak alışkanlık haline mi geldi?
- Madem bilgisayarı bu kadar çok kullanıyorsunuz, o halde ara sıra onunla konuşmaya ne dersiniz?
Diyelim ki, soru sorduğunuzda size yanıt veren akıllı bir telefonunuz var. Her şeyi biliyor gibi görünüyor! Gerçekten pek de akıllı uslu bir telefonmuş. Ama o hiçbir şeyi kendi düşünmüyor ki. Sizinle yaptığı tüm konuşmayı önceden oraya yazan birileri olduğu için sizinle konuşuyor. Yani aslında, daha önceden sorulmuş yüzlerce soruyu telefonunu programına yazan birileri var. O telefonlar da önceden kendisine verilen soru ve cevaplar sayesinde bizlerle konuşabiliyor.
Karmaşık mı geldi? Her karmaşanın başladığı bir yer vardır. Biz de oraya gidelim ve herkesin konuştuğu şu kodlama neymiş görelim.
Yeni bir evrensel dil: KODLAMA

Kodlama dili insanların aralarında kullandığı diller gibi kelimeler ve alfabelere ihtiyaç duymuyor. Bu açıdan evrensel bir dil olduğu söylenebilir. Örneğin kullanmaya doyamadığınız tüm oyunlar, yazılımlar, uygulamalar ve websiteleri kodlama diliyle yazılıyor.
Bununla birlikte kodlama dili kullanıldığı yere göre çeşitlenebiliyor. Tıpkı bir bir ana dil ve lehçeleri gibi; daha doğrusu bir dil grubu ve onun alt grupları gibi. Ural-Altay dil grubunun altında Türkçe dilinin olması veya Latince dil grubunun altında İngilizce, Almanca, İtalyancanın olması gibi, kodlama başlığı altında Java, C++, PHP, Python gibi yüzlerce kodlama dili var.
Ama merak etmeyin. Hepsini öğrenmek gerekmiyor. Zaten hepsinin çalışma mantığı aynı. Temel düzeyde kodlama öğrenince, tüm bu teknolojinin işleyiş biçimini kolayca kavrıyorsunuz. Hem de ilerde istediğiniz kodlama dilini öğrenmeniz kolaylaşıyor.
Peki KODLAMA tam olarak ne demek?
Acayip akıllı olmalarına rağmen, bilgisayarların aslında tek yaptığı şey onlara verilen komutları takip etmek. Yani, birileri bilgisayarın atması gereken adımları yazıyor ve bilgisayarlar da o program açıldığında onlara daha önce ne komut verildiyse onu takip ediyor. İşte o komutlara “kod” deniyor. Komutlardan oluşan cümleler ise “kodlama” olarak adlandırılıyor.
Denemesi bedava!
Haydi bir robot olduğunuzu düşünün. Durduğunuz yerden kapıya kadar gitmek için kendinize nasıl komut verirdiniz?
- Ayağa kalk.
- Sol ayağını kaldır.
- Sağ kolunu öne uzat.
- Sol ayağını öne doğru uzat.
- Sağ kolunu geriye uzat.
- Sol ayağını indir.
- Sağ ayağını kaldır.
- Sol kolunu öne uzat.
- Sağ ayağını öne uzat.
- Sol kolunu geriye uzat.
- Sağ ayağını indir…
Bu kadar çok şey yazıp, sadece iki adım attığımıza inanabiliyor musunuz? Beynimiz bunu nasıl yapıyor hayret doğrusu! Neyse ki, kodlama programları sayesinde artık bu komutları yazmak çok daha kısa (ve zevkli!!!) hale geldi. Birkaç kodlama programı denemek isterseniz, sizi hemen şu yazıya ışınlayayım: “Kodlarla Galaksi İnşa Edilir!”

Sorularını yaz gönder
Yazıda değinilen konu ve kavramlarla ilgili sorunuz varsa, aşağıdaki yorum kutusuna yazın.
Sorularınızın turşusunu kurup, yanıtları yayınlayalım!
Paylaşmak güzeldir. Yazımızı başkalarıyla da paylaşın:

Yazıda değinilen konular:
Bu yazıda işlenen konu başlıklarını sizin için aşağıya topladık.
Hangi konu daha fazla ilginizi çektiyse, onunla ilgili diğer yazılara göz gezdirmeye ne dersiniz?