Sanat ne işe yarar?

Yazan: İrem Sunar Özat - Kategori:
SANAT

Bu yazıda “Sanat nedir?” sorusunu kişisel deneyimlerimiz üzerinden değerlendiriyoruz.

Hiç merak ettiniz mi sanat ne işimize yarar?

Videomuzu izledikten sonra Youtube Kanalımıza abone olmayı unutmayın!
www.youtube.com/c/meraklitursu

Bazen aklımıza denizdeki kum taneleri kadar çok düşünce doluşur. Bazen duygularımız içimizi öyle doldurur ki, bıraksalar mutluluktan uçan bir balon veya can sıkıntısından pişmiş bir lahana gibi hissederiz. 

Ama çoğumuz bunları anlatacak kelimeleri bulmakta zorlanırız. İçimize sığmayan duygularımızı veya ucunun nereye varacağını merak ettiğimiz fikirlerimizi başkalarına anlatmak istesek, anlatamayız. 

hayal gücü, çocuk, sanat, meraklı turşu, öğrenme merakı, çocuklar için, ilkokul, öğrenme, eğitim, meraklı turşu

Peki “sanat” tam olarak ne demek?

Sanat, duygu ve düşüncelerimizi görünmez balonlardan, elle tutulabilen, dokunup görebileceğimiz şekillere dönüştürür. Üstelik, bunu yaparken bizden sadece hayal gücümüzü ve yaratıcılığımızı özgür bırakmamızı ister. 

sanat nedir, sanatın anlamı, çocuk ve sanat, çocuklar için, drama, tiyatro, kavram temelli, kavram odaklı, eğitim, öğrenme, meraklı turşu

Kelimelerle arası iyi olanlar bu balonları yazıya döker. Taklit yapmayı sevenler sahneye yansıtır. Hareket etmeyi sevenler dans figürlerine, resim yapmayı sevenler tuvale, melodileri sevenler müzik notalarına dönüştürür.

sanat türleri, sanat çeşitleri, çocuklar için sanat, sanat ve eğitim, sanat ve öğrenme, sanat ve yaratıcılık, çocuk, çocuk psikolojisi, meraklı turşu

Fikir balonlarını üç boyutlu şekle sokmak isteyenlerse heykeller, seramikler yapar.

çok acayip

Sanat ile zanaat arasındaki fark nedir?

Bir sanatçı sadece bir ürün ortaya çıkartmayı değil, ortaya çıkarttığı eseriyle bir hikaye anlatmayı hedefler. Bir şeye farklı açılardan bakabilmemizi sağlar.

Sanat her zaman neşeli hissetmek zorunda olmadığımızı da gösterir. Duygularımızın geniş bir yelpazeye sahip olduğunu hatırlatır. 

“Babamı özlerken…”; 2020.
Fotoğraf sanatçısı: Cindy Knight

Bir sanat eseri bize hiç görmediğimiz ülkelerde neler yaşandığını anlatabilir veya kendimizi başkasının yerine koymamızı sağlayabilir.

sanat nedir, sanat, çocuk, yaratıcılık, deneyimler, sanatı anlamak, çocuklar için, meraklı, meraklı turşu, kavramlar, kavram temelli, kavram odaklı, öğrenme, eğitim, ücretsiz kaynak
Paul Gauguin, 1891 yılında yaptığı “Tahitili Kadınlar” isimli tablosu ve aynı dönemde yaptığı diğer tablolarının hepsinde cıvıl cıvıl renkler kullansa da, resmettiği yüzlerin çoğunda üzüntü gözlemlenir. Bunun sebebini merak ettiniz mi? Çünkü ünlü Fransız ressam Tahiti’ye gittiğinde, köle ticareti yüzünden dağılmış aileler ve geride kalan üzgün kadınları görür.
sorgulayan çocuk, eğlenceli ders anlatımları, bilim, STEM, uzaktan eğitim desteği, yeni nesil öğrenme, kavram temelli, ilgi odaklı, eğitim, meraklitursu.com, irem sunar özat,

Peki dünyaca ünlü bir sanat eserine baktığımızda ne anlamamız gerekir?

Gelin bunun yanıtını ünlü bir tabloyu beraber inceleyerek bulalım. Japon sanatçı Hokusai’nin 200 yıl önce yaptığı ünlü baskı resim “Büyük Dalga” ya baktığınızda ne görüyorsunuz? 

çocuk ve sanat, sanat eğitimi, sanattan ne anlamak gerek, ünlü resimler, ünlü ressamlar
Katsushika Hokusai’nin “Kanagawa Açıklarında Büyük Dalga” isimli eseri dünyanın en çok kopyalanan sanat eserlerinden biridir. Bu aslında bir tablo değil, 200 yıl önceki teknolojiyle çoğaltılarak satılan bir baskı resimdir. Yani Hokusai’nin kendisi de bu resmi bolca çoğaltılsın diye yapmıştır. Hokusai, kendisinden 200 yıl sonra bile, resminin en çok kullanılan emojilerden birine dönüşecek kadar çoğaltılacağını tahmin etmiş midir sizce?
Sizce bu çocuklar bu sanat eserine baktığında ne görmüş olabilir?
(TIKLA AÇ)
  1. Bu resmi ilk kez gören küçük bir çocuk, sadece mavi rengi sevdiği için resmi güzel bulabilir. 

2. Denize girmeyi çok seven bir başka çocuk, dalgalar ona yaz tatilini hatırlattığı için bu resme bayılabilir.

3. Ama belki ailesi balıkçılıkla geçinen bir çocuğun dikkatini, dev dalgaların arasında mahsur kalmış balıkçılar çekebilir. Onların ne kadar korkmuş olabileceğini düşünerek, resimden hoşlanmayabilir. 

4. Denizi henüz yakından görmemiş bir başka çocuk ise dalgaların hareketinden büyülenebilir. 

5. Sanat konusunda hiçbir bilgisi olmayan biri bu dalgaları emojilerden hatırlayabilir!

6. Sanat, doğa ve dünya kültürleri konusunda daha fazla bilgi sahibi olan biri ise doğanın ihtişamlı gücünü tasvir eden dalgaların etkisini kolayca hissedebilir. 

Büyük Dalga, hokusai, çocuklar, çocuklar için sanat, sanat eğitimi, kavram, çocuk, meraklı turşu, meraklitursu, irem sunar özat,

Yani kısaca:

Sanat, duygu ve düşüncelerimizi elle tutulabilen, görüp duyulabilen hale getirmemize yardım eder. 

Sanat, başkalarını da anlamamızı kolaylaştırır. Olayları farklı açılardan görmemizi sağlar.

Bir sanat eserinin yarattığı duygular, onu inceleyen kişinin zevkine, bilgisine, geçmişine göre bambaşka şeyler ifade edebilir. Önemli olan, bize ne anlatmak istediğini düşünmek için ona zaman vermemizdir.

Meraklı Turşu, merakli tursu, meraklitursu.com, çocuk, eğitim, öğrenme, ücretsiz, ders desteği, eğitim kaynağı, yeni nesil, eğlenerek öğren

Sorularını yaz gönder

Yazıda değinilen konu ve kavramlarla ilgili sorunuz varsa, aşağıdaki yorum kutusuna yazın.

Sorularınızın turşusunu kurup, yanıtları yayınlayalım!

sanat

Yazıda değinilen alanlar:

Bu yazıda değinilen alanları sizin için aşağıya topladık.

Hangisi daha fazla ilginizi çektiyse, onunla ilgili diğer yazılara göz gezdirmeye ne dersiniz?

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?
+1
11
+1
5
+1
0
+1
1
+1
2
+1
0
+1
0
error: Bu içerik kopyalamalara karşı korunmaktadır.