
Hiç merak ettiniz mi kronolojik zaman çizelgesi nasıl hazırlanır?
Tarih, insanlığın hafızasını bilimsel yöntemlerle kayıt altına alan çok önemli bir bilim dalıdır. Ancak tarih deyince sadece önemli kişileri ve olayları düşünmek eksik olur. Çünkü bir de kendi tarihimiz, dünyaya bıraktığımız kendi izimiz var.

Bir önceki yayınımızda “Tarihin kaydını tutmasaydık neler olurdu?” diye sorup, başımıza gelebilecek tuhaf şeyleri incelemiştik. Henüz incelemediyseniz, o yayına buradan ulaşabilirsiniz: https://meraklitursu.com/tarih-nedir/

Kronoloji ne demektir?
Kronoloji, olayların gerçekleşme tarihine göre sıraya konulması anlamına gelir.

Peki kronolojik sıralama nedir?
Kronolojik sıralama yapmayı, hayatımızdaki önemli günleri gösteren bir takvimin yapraklarını yan yana dizmek gibi de düşünebiliriz.


Kronolojik zaman çizelgesi ne işe yarar?
Kronolojik zaman çizelgesi, bir konuyla ilgili önemli olayların başlangıçtan itibaren ne zaman olduğunu ve oluş sırasını özetlemek için kullanılır.

Bu çizelgeler sadece bir kişinin hayatını anlatmada kullanılmaz. Onları tarihte yaşanan önemli olayları, buluşları anlatırken kullanabileceğiniz gibi, bir kitapta veya filmde geçen olayların akışını göstermek için de kullanabilirsiniz. Bu yöntem, kitap özeti çıkartırken veya kendi hikâyenizi yazmayı planlarken de çok işinize yarayabilir.


Kendi tarihimizi yazıyoruz!
Kendi tarihinizi yazarken, hayatınızda nelerin önemli olup olmadığını da gözden geçirmiş olursunuz.
ADIM 1: Kronolojik sıralamanın ilk adımı önce başlangıç noktasını belirlemektir. Kendi hayat hikayenizde, başlangıç noktanız doğum gününüz olacaktır.
ADIM 2: Ardından, zaman sıralamasını dert etmeden, hayatınızdaki önemli olayların bir listesini yapabilirsiniz.
ADIM 3: Daha sonra listenizdeki olayları doğum gününüzden, bugüne kadar yaşanma sırasına göre numaralandırabilirsiniz. Numaralandırmayı, önce yıllara, aynı yıldaki olayları, aylara ve günlere dikkat ederek yapabilirsiniz. Seçtiğiniz olayları anlatan bir resim veya başka bir belge kullanmak yaptığınız işi daha da güzelleştirecektir.

Çalışma kağıdımızın bir kopyasını bastırmak için yazının altında yer alan dosyayı indirebilirsiniz.
Yaşanan önemli olayların çizelge üstünde doğru şekilde gösterilebilmesi için, bırakacağınız aralıkların ölçüsü önem taşır. Kronolojik sıralama yaparken çizelgenizi saatlere, günlere, aylara, yıllara veya yüzyıllara bölebilirsiniz.
Örneğin, bir günlük olayların akışını anlatırken saatler önemli olur.

Çikolatanın tarihini ise yüzyıllara bölerek anlatabilirsiniz. Kendi hayatınızı anlatmak için aylar ve yıllara göre aralık vermek işinize daha çok yarayacaktır.

İşte bu kadar. Artık siz de bir tarih yazarısınız!

Yani kısaca:
Kronoloji, olayların gerçekleşme zamanına göre sıraya konulması anlamına gelir.
Kronolojik sıralama yapmayı, hayatımızdaki önemli günleri gösteren bir takvimin yapraklarını yan yana dizmek gibi de düşünebiliriz.
Kronolojik zaman çizelgeleri, ele aldığımız konunun başlangıcından itibaren yaşanan önemli olayları, akış sırasına göre görmemizi sağlar.
Bu çizelgeler, bir kişinin hayatı veya tarihte yaşanan önemli olayları anlatırken kullanılabileceği gibi, bir hikayede anlatılan olayların akışını göstermek için de kullanılabilir.

Basılabilir çalışma dosyalarını buradan indirebilirsiniz:

Sorularını yaz gönder
Yazıda değinilen konu ve kavramlarla ilgili sorunuz varsa, aşağıdaki yorum kutusuna yazın.
Sorularınızın turşusunu kurup, yanıtları yayınlayalım!

Yazıda değinilen alanlar:
Bu yazıda değinilen alanları sizin için aşağıya topladık.
Hangisi daha fazla ilginizi çektiyse, onunla ilgili diğer yazılara göz gezdirmeye ne dersiniz?