Bu yayında mimarlık tarihi üzerinden çocukların değişim ve sürekliliği algılama, gözlem, mekanı algılama becerilerini geliştirmelerine destek vermek, mimarlık-sanat ilişkisini eğlenceli şekilde anlatmak ve sürdürülebilirlik kavramını mimarlık üzerinden de ele almak istedik.
Hiç merak ettiniz mi mağaralardan mega yapılara nasıl geldik?
Ev. Yuvamız. Bizi yağmurdan, çamurdan koruyan barınağımız…
Doğada yaşadığı yeri planlayıp, onu kendi ihtiyaçlarına göre şekillendiren tek canlı türü biz değiliz.



Ancak diğer canlılardan farklı olarak bizler, inşa ettiğimiz yapıları sadece ihtiyaçlarımıza göre tasarlamakla kalmayız. Onların kültürümüzü, medeniyetimizi, bilim ve sanat anlayışımızı da yansıtmasını isteriz.


Mimarlık ne demektir? Mimar ne yapar?
Bugün kullandığımız hemen her yapı bir mimar tarafından çizilmiştir. Çatıların uçlarına ejderha şekli koymak bir mimarın eseridir.

Bina duvarlarına eklenen kuş evlerini yine bir mimar tasarlamıştır.


Bir yapının şekline, büyüklüğüne ve hangi malzemelerle yapılacağına mimarlar karar verir. Mühendislerin kullandığı bilimsel yöntemlerle sanatı bir araya getiren tasarımlar yaparlar.
İLK ÖRNEKLER CİLALI TAŞ DEVRİ’NDEN KALMA

Mimarlık, insanın “Evim, güzel evim!” dediği ilk tarihten beri vardır. Evlerin sadece bir barınak değil, rahatça yaşamak için tasarlanmasının ilk örneklerine Cilalı Taş Devri’nde rastlanır. İnsanların tarım yapmaya başlayıp, yerleşik düzene geçer geçmez, evlerini biraz daha konforlu hale getirmek istemelerine şaşmamak gerek. Yani, kim sürekli taş yastıkta uyumak ister ki?

Cilalı Taş Devri’ne ait dünyaca ünlü yapılardan iki tanesinin ülkemizde olduğunu biliyor muydunuz?


KISACA MİMARLIK TARİHİ
Mısır piramitleri de mimarlık tarihinin önemli eserleri arasında sayılır. Piramitler aynı zamanda tarihin mühendislik harikası olarak da görülür.

Evlerin ve tapınakların planlanmasından, daha planlı sehirlere ve daha büyük ölçekli kent yaşamına geçiş ise Yunan ve Roma medeniyetleri zamanında olur.

Bir yandan çok katlı kütüphaneler, tiyatrolar inşa edilirken, kalabalık insan topluluklarının günlük ihtiyaçlarını karşılayacak diğer her şey planlara dahil edilmeye başlanır. Yani tarihin ilk halk tuvaleti de bu dönemde kullanıma açılır!
Rönesansla birlikte mimari eserler perspektif kurallarına uygun şekilde yapılmaya başlanır.

Sanayi devrimiyle birlikte ise çelik kullanımı ön plana çıkar.

Ancak zamanla, mimaride sadeliğe önem verenler çoğalır. Modern mimari sade ve işlevsel yaşam alanlarını öne çıkartır.

Bir süre sonra bazı mimarlar sade duvarlar ve geometrik şekiller görmekten de sıkılır. Binaları sıradışı şekillere sokmak için adeta birbiriyle yarışa girişirler. Eski mimari tarzların parçalarını kullanarak, birbirinden çılgın bina tasarımları ortaya çıkartırlar.

Gelelim günümüze.
Bilgisayar teknolojisinin gelişimi her alanda olduğu gibi mimari tasarımları da çok etkiler. Bilgisayarlar sayesinde imkansız görünen formların hesaplanması ve yapımı kolaylaştıkça, sınırları zorlayan tasarımlar hayatımızın bir parçası olur.

Gelecekteki çocukların mimarlık tarihinin “eski” tarzlarından biri olarak göreceği bu yenilikçi tasarımlar hakkında ne düşünüyorsunuz?
Mağara deliklerinden, gösterişli gökdelenlere uzanan mimarlık macerasının şimdiki önceliği ne olabilir sizce?
Günümüzde hepimizin önceliği haline gelen konu: Sürdürülebilirlik.
Sürdürülebilir ekolojik mimari, çevreye en az zararı vermeyi ve enerji kaynaklarını mümkün olduğunca az tüketmeyi hedefler. Bu sayede gelecek nesillerin güzel bir dünyada yaşamasını tehlikeye sokmayan doğa dostu yapılar ortaya çıkar.
Bunun için tamamen çevre dostu malzemeler ve az enerji kullanan yapılar tasarlayanlar da var, mevcut yapıları doğayla barışık şekle dönüştürme yoluna gidenler de.

Peki siz bir bina tasarlayacak olsanız, sizin doğa ile barışık binanız nasıl olurdu?
Yanıtlarınızı bizimle paylaşmayı unutmayın!

Yani kısaca:
- Bir yapının şekline, büyüklüğüne ve hangi malzemelerle yapılacağına mimar karar verir.
- Mimarlık, bilimsel yöntemleri sanatla birleştiren bir bilim dalıdır.
- Mimari tarzlar insanlık tarihiyle birlikte değişim gösterir.
- Günümüzde doğayla barışık, sürdürülebilir ekolojik yapıların tasarlanması gittikçe daha fazla önemli hale gelmektedir.

Sorularını yaz gönder
Yazıda değinilen konu ve kavramlarla ilgili sorunuz varsa, aşağıdaki yorum kutusuna yazın.
Sorularınızın turşusunu kurup, yanıtları yayınlayalım!

Yazıda değinilen alanlar:
Bu yazıda değinilen alanları sizin için aşağıya topladık.
Hangisi daha fazla ilginizi çektiyse, onunla ilgili diğer yazılara göz gezdirmeye ne dersiniz?